Pon-Sub / 9:00 - 19:00
Turk-bošnjak

FAQ- Često postavljena pitanja

Za informacije koje vas zanimaju a niste ih pronašli u ovoj sekciji molimo vas  da nas kontaktirate.

Mi smo đački internat otvoren 2015. godine u Radakovu, koji nudi smještaj i podršku učenicima osnovnih i srednjih škola. Naš cilj je stvoriti sigurno i ugodno okruženje za sve naše korisnike, gdje mogu učiti, upoznavati nove ljude i iskusiti različite kulture. Imamo moderne i udobne sobe, zajedničke prostore za druženje i učenje, te ostale pogodnosti koje će vam omogućiti ugodan boravak u našem internatu.

Aktuelne aktivnosti i projekte možete pratiti preko facebook stranice.

Često nam se postavlja pitanje da li imamo ikakvu vezu sa drugim turskim organizacijama a pogotovo sa Gulenovim Hizmetom.

 Naš odgovor je:

Turk-Bošnjak kulturni centar je dio velike internacionalne mreže internata, kulturnih centara, mesdžida i obdaništa čije je sjedište u Istanbulu. Međutim, nemamo nikakve veze sa drugim turskim organizacijama čiji osnivač nije Sulejman Hilmi Tunahan.

Naš osnivač Sulejman Himi Tunahan (1888-1959) ostavio nam je oporuku “Mi nemamo nikakvog posla sa parama, položajem, politikom i političkim previranjima . Bez izuzetka, svako ćemo muslimansko dijete podučavati”

Sulejman Hilmi Tunahan je rođen 1888 godine na samoj granici Bugarske u mjestu zvanom Silistre . Porodično stablo njegove porodice temelji se na Seyid Idris begu. Idris beg je potomak Pejgambera a.s. ,  muž sultan Fatih Mehmed Hanove sestre i namjesnik dunavskog hana.

Sulejman Hilmi Tunahan doktorirajući tefsir i hadis te završivši i pravni fakultet, dostiže najviše stepene obrazovanja svog vremena.

Titulu Dersi Ama postiže 1908. godine a nedugo zatim postaje i sekretar udruženja profesora.

Nakon ukidanja Osmanlijskog sultanata i stupanja na snagu mnogih zakona koji su imali za cilj istrebljenje islama, od 1924. godine zajedno sa kolegama profesorima, imamima i drugim vjerskim službenicima aktivno učestvuje u podučavanju novih generacija vjeri Islamu. Njihov trud je i dan danas vidljiv u vakufu koji je rasprostranjen u preko 160 država u svijetu i ima na milione korisnika.

Biografija je preuzeta iz knjige “Evliyalar ansiklopedisi” str. 2633.